Scheijgrond.com

Ik Google mijzelf

Lightroom bewerkingen ongedaan maken

De hoeveelheid bewerkingen die in Lightroom uit te voeren zijn, zijn bijna eindeloos en stellen je in staat om van een OK foto nog een mooie foto te maken. Mits je er genoeg tijd in steekt. Soms gaan die bewerkingen de verkeerde kant op en gaan de bewerkingen van kwaad tot erger en kom je wellicht een dag later tot de conclusie dat er iets te veel bewerkingen zijn uitgevoerd.

Terug in de tijd

Het historie paneel binnen Lightroom stelt de gebruiker in staat om te zien hoe de foto opknapt van de verschillende bewerkingen door weer even terug in de tijd te gaan. Tot voor kort was leek de enige optie om terug in de tijd te gaan de UNDO Ctrl+z of CMD+z optie te zijn. Maar die opties werken niet na afsluiten en weer starten van Lightroom. In eerste instantie kon ik de onderstaande opties niet vinden ook niet na zoeken. Dus ik dacht ik schrijf ze op dan vind iemand anders ze misschien in de toekomst.

Om wel terug in de tijd te gaan en diverse bewerkingen ongedaan te kunnen maken die uitgevoerd zijn op een foto zijn er twee opties.

Clear History above selection

Deze optie is het makkelijkste, kies de stap in het History Panel welke gewenst is. Druk de rechter muistoets en kies Clear History above selection. De history zal gewist worden en de foto zal er uit zien zoals geselecteerd.

Snapshot

Indien er meerdere opties interessant zijn om uit te kiezen kan via de rechter muistoets ook een snapshot gemaakt worden. Er kan ook meer dan 1 snapshot gemaakt worden. In het snapshot panel kan dan vervolgens een snapshot gekozen worden en die instellingen worden dan opnieuw toegepast. De snapshot komt dan ook in het history panel. Op die manier kan men terug naar verschillende stadia en iedere keer wat nieuws proberen.