Scheijgrond.com

Ik Google mijzelf

Coole tools (2)

Ongeveer anderhalve maand geleden heb ik mijn eerste setje met coole tools toevertrouwd aan de eeuwigheid van het internet. Ondertussen ben ik weer wat nieuwe coole tools tegen gekomen en was ik er de vorige keer nog wat vergeten. Daarom gewoon nog een nieuw lijstje als uitbreiding op het eerste lijstje.

In mijn werk ben ik vaak voor een whiteboard te vinden of achter een toetsenbord om mooie nieuwe oplossingen te verzinnen en/of software te schrijven. Daar zijn allerlei ontwikkelomgevingen en tools bij nodig maar een paar wil ik er uit lichten die misschien niet iedereen kent maar wel fijn zijn om te gebruiken en die dit soort werk makkelijker maken zodat er meer tijd over blijft voor de moeilijke/leuke dingen.

  • SequenceDiagram.Org – een van de manieren voor het documenteren/ontwerpen van software is het maken van een sequence diagram. Dit is natuurlijk mogelijk in schitterende tools als Visio en Enterprise Architect, maar op de site van SequenceDiagram.org kan je door gewoon lekker typen hele mooie strakke diagrammen maken.
  • ShareX – even een screenshot maken met een pijltje er bij, wat tekst highlighten en dat delen met collega’s. Het is zelfs mogelijk animated gifs op te nemen om zo meerdere stappen weer te geven.
  • 1Password – Door alle verschillende sites/tools/omgevingen neemt het aantal wachtwoorden bijna exponentieel toe. 1Password is zelfs te gebruiken als authenticator app, dus geen aparte app voor de eenmalige codes nodig.
  • Azure Data Studio – Een variant op Visual Studio Code gericht op het ontsluiten van data. Lichter dan SQL management studio maar net zo krachtig en de mogelijkheid voor het ontsluiten van meer databronnen en door de ondersteuning van Jupyter notebooks is het ook mogelijk om queries en de resultaten (op een bepaald moment) te delen. Zodra ik er zelf wat meer ervaring mee heb is het misschien wel een aparte blogpost waard.
  • OfficeLens (IOS/Google) – Aan het einde van een whiteboard meeting grijpen veel mensen naar de telefoon om even snel het whiteboard te fotograferen. Met Officelens wordt de foto van het whiteboard nog beter te lezen dan de “standaard” foto.

“I will always choose a lazy person to do a difficult job because a lazy person will find an easy way to do it.”

Frank B. Gilbreth Sr.