Scheijgrond.com

Ik Google mijzelf

Geheugensteuntjes in Powershell

Wat was ook al weer dat ene commando wat je moest gebruiken om ....... Zo ben ik regelmatig een google sessie gestart om vervolgens aan de kleur van de linkjes te zien in de zoekresultaten dat ik al vaker op die pagina was geweest. Vervolgens kopieer ik het commando en plak ik het weer waar ik het nodig heb om het voor een volgende keer weer te herhalen. Tot ik een stukje las over functions in powershell.

Functions in Powershell

Powershell zit bomvol met handige functies, tools, commando's enz. die ook allemaal met elkaar gebruikt en gecombineerd kunnen worden. Zo zijn er ook allerlei handige modules die toegevoegd kunnen worden voor nog meer mooie functionaliteit of mooi uitziende command prompts. (zoek maar op Posh-git en Oh-my-posh).

Zo zit er ook een mogelijkheid in powershell om eigen functies te maken om op die manier veel voorkomende commando's te combineren. Maar ook om gemakkelijk even snel een geheugensteuntje op te roepen.

Geheugensteuntje

In mijn One Drive/Dropbox/google drive heb ik een txt bestandje geplaatst met daarin commando's die ik vaak vergeet maar toch graag gebruik. Daarin bijvoorbeeld het SCP commando om bestanden van of naar een van mijn raspberry pi's te kopieren. Maar nu wil ik niet iedere keer zoeken naar het text bestandje dus heb ik een powershell function gemaakt. Ik heb meestal wel 1 of 2 terminals open en dan is zo'n function heel handig. Zo heb ik een function gemaakt die heet handy en als ik dat in mijn powershell intik, krijg ik de inhoud van het textbestandje te zien. Om dit te doen heb ik een function toegevoegd aan mijn profile.

Stappenplan

Maak ergens een bestandje wat getoond moet worden bijvoorbeeld in c:\temp\handig.txt (nooit iets in C:\temp maken wat je wilt bewaren, dit is maar een voorbeeld).

Open het powershell profiel door in powershell code $profile in te geven. Dit opent VS Code met het powershell profiel.

Voeg de volgende regels toe aan het einde van het bestand

FUNCTION handig {CAT "c:\temp\handig.txt";}

FUNCTION edit-handig {CODE "c:\temp\handig.txt";}

Nu kan handig gebruikt worden om het bestand te tonen en edit-handig om het bestand bij te werken.

Voorbeelden in mijn handig bestand

FUNCTION handig {CAT "c:\temp\handig.txt";}

FUNCTION edit-handig {CODE "c:\temp\handig.txt";}

scp [OPTION] [user@]SRC_HOST:]file1 [user@]DEST_HOST:]file2

docker-compose up --build

git fetch origin
git reset --hard origin/master